Android

Windows İçin Adım Adım Android Kurulumu

Merhabalar arkadaşlar,

Bugün android uygulaması geliştirmek için gereken programları ve bir android geliştirme ortamının nasıl oluşturulduğunu sizlerle paylaşacağım. Programları indirmeden önce yazıya ufak bir göz gezdirmeniz daha yardımcı olacaktır. İyi çalışmalar 😉

Gerekli Programlar

1.Java Development Kit(JDK)       İNDİR

2.Android SDK                                     İNDİR

3. Eclipse SDK                                       İNDİR

Aşağıdaki adımları takip ederek windows için gereken yazılımların seçimlerini yapabilirsiniz. (NOT: İndirilecek olan programları en temel gereksinimler bazında verdim. Dileyen arkadaşlar uyumlu olan daha farklı sürümleri indirebilirler ;))

A- JDK Seçimi

B-Android SDK Seçimi

C-Eclipse SDK Seçimi

Gerekli programları indirdikten sonra öncelikle  JDK’yı bilgisayarımıza kuralım. JDK kurulumu tamamlandıktan sonra Eclipse’i zipten çıkaralım ve eclipse.exe‘yi çalıştıralım. İsteğe bağlı olarak Android SDK‘yı bu aşamada kurabilirsiniz ya da ileriki adımlarada bırakabilirsiniz.

İlk çalıştırmada  eclipse sizlere oluşturacağınız projeleri nereye kaydetmek istediğinizi soracaktır. Workspace için kayıt yeri belirledikten sonra aşağıdaki ekran karşınıza gelecektir.

Bundan sonraki adımlar tamamen Android’i eclipse’e entegre etmek üzerine.

Android Entegrasyonu

1.Yeni Yazılım Yükleme (1/2)

Eclipse’i çalıştırdıktan sonra  Help>Install New Software seçeneğine tıklıyoruz.

2.Yeni Yazılım Yükleme (2/2)

Açılan pencerede Add [1] butonuda tıklıyoruz. Daha sonra açılan pencerede yazılıma bir isim veriyor ve adres kutusuna  “https://dl-ssl.google.com/android/eclipse/”   bağlantısını giriyoruz ve Ok butonuna tıklıyoruz.

Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra Work with[2] kısmında girdiğimiz değerleri aşağıdaki gibi görebileceksiniz. Girmiş olduğumuz adresten yazılım paketleri[3] getirilecektir. Peketlerin hepsini seçiyor ve Next[4] butonuna tıklıyoruz.

Daha sonra açılan bir pencerede paketlerin yükleme durumunu göreceksiniz. Yükleme tamamlandıktan sonra diğer adıma geçebiliriz. Ama eğer Android SDK’yı kurmamış iseniz bu adıma geçmeden önce kurmanız gerekecektir.


3.Android SDK Konum Ayarları

Eclipse SDK üzerinde Window>Preferences  seçeneğine tıklıyoruz ve açılan pencerede sol taraftan Android sekmesine geliyoruz. Daha sonra kurmuş olduğumuz Android SDK’nın pc’miz üzerindeki yerini gösteriyoruz ve OK butonuna tıklayarak pencereyi kapatıyoruz.

4. Android SDK and AVD Manager Ayarları

Tüm bunları tamamladıktan sonra Window >Android SDK and AVD Manager seçeneğine tıklıyoruz. Açtığımızda birkaç defa pop-up pencerelerde bazı işlemler gerçekleşecektir. Biraz beklemenizi öneririm. Pop-up pencereler geçtikten sonra sol tarafta Android ile ilgili paket yükleme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Ben her türden uygulamaya bir göz atıcam diyorsanız eğer, tüm paketleri yüklemenizi öneririm. Biraz zaman alacaktır ama tüm paketleri yüklemek sizleri birçok uyumsuzluk ve paket eksikliği sorunundan kurtaracaktır.

5. Sanal Cihaz Oluşturmak

Yapmış olduğumuz uygulamalarıçalıştırmak için bir sanal cihaz oluşturmamız gerekecektir.(Gerçek bir cihaz üzerinden de uygulama  geliştirme ortamı üzerinden çalıştırılabilmektedir.) Sanal cihazımız Android SDK and AVD Manager  penceresinde Virtual Devices sekmesinden yapılandırabiliyoruz. Aşağıdaki gibi bir yapılandırma sizlere yardımcı olacaktır. Arzu eden arkadaşlar daha detaylı donanım ve API seviye ayarlarıyla kendilerine özgü bir cihaz tanımlayabilirler. Yapılandırma işlemi gerçekleştikten sonra console  sekmesinde oluşturulan sanal cihazla ait bilgiler gösterebilmektedir.

Adımları sorunsuz bir şekilde gerçekleştirdikten sonra Android uygulaması geliştirmek için gereken tüm temel imkanlar sağlanmıştır demektir.  İlginç, beğeni toplayan nice uygulamalar geliştirmeniz dileğiyle.

Şimdilik hoşçakalın, sizlere faydalı olabildiysem ne mutlu bana 😉




One Comment

Comments are closed.